FEATURED POSTS

Baktalad och utmanövrerad

Att sexualitet och intimitet är skrämmande är klart för mig, men att det kan få människor som säger sig ha valt en andlig och öppen väg i livet att baktala, ljuga och förstöra någons arbete är för mig helt otroligt. Läs historien som pågått i mitt liv sen i höstas...

Jag hade en dröm. En dröm som jag delade med Maria. En gemensam yogastudio där vi skulle växa och möta nya elever i rörelse, anding och frid. Men riktigt så blev det inte. Jag lämnade mitt jobb på ett gym i stan, hoppades att så många av mina gamla elever skulle förstå vilken möjlighet flytten var och följa med till de nya lokalerna som ännu inte hade golv - mitt inne i stan.

Det började med att jag och Maria gemensamt skrev kontrakt med Gunilla på karateföreningen för hyra av yogastudion. I kontraktet gav hon oss 3 mån uppsägningstid och Gunilla lade sedan till muntligt att det som gällde vid uppsägning från deras sida var 9 månader enligt lag. Jag tyckte det var givmilt att förkorta vår uppsägningstid i kontraktet.

Sedan starten har jag och Maria haft olika åsikter om hur studion ska drivas och vilken inriktning vi ska ha. Jag ville skapa en mötesplats mellan olika stilar och olika människor. En plats som påminner om Ängsbackas öppenhet och gemenskap. Maria sade sig vilja det också i början. Hon var alldeles ny som yogalärare och längtade efter ett sammanhang, men snart började Maria bry sig mera om sig och sitt.

Ju mer tiden gick desto mindre samarbete blev det mellan mig och Maria. Det kändes som om hon ville ha studion på sitt sätt och inte ville ha mig där. Det märktes i stort och smått. Investeringarna skulle vara på hennes villkor, de inköp jag ville göra eller förbättringar i studion fick jag inte gehör för, mina altare städades undan med ursäkten att jag fick städa undan hennes altare inför mina klasser om jag ville.

Men jag har flera platser i livet där jag verkar och Ängsbacka blev en allt större del av mitt liv. Snart blev jag också gravid igen efter att ha fått missfall och längtade nu efter att få mitt barn, ta en paus från den obehagliga stämningen i studion och riktigt cokoona med lillen.

Gravid i åttonde månaden - meditation, filosofi och yoga innan sommarlovet.

Jag hyrde ut studion till mina kollegor Eva och Sofia under föräldraledigheten och gjorde tydligt klart för Maria att jag inte skulle kunna vara tillgänglig. Hon gick med på att ta över ansvaret under tiden jag var borta mot att jag skulle i gengäld köpa ljus till studion och hjälpa till med hemsidan.

Jag meddelade vaktmästaren Hasse på katareföreningen att både jag OCH Maria skulle hyra ut i andra hand. Han hade inga invändningar och vi fick flera nycklar av vår hyresvärd Gunilla till hyresgästerna.

Året av föräldraledighet flöt på relativt bra, men Maria började så smått tala om att flytta ut till sin hemma studio. Hon plockade med sig lite av vår gemensamma inredning för att vi ändå skulle dela upp allt snart.

I oktober 2016 hade vi ett möte då vi skulle diskutera fortsatt uthyrning till Eva och Sofia och ev. en möjlighet för de att vara mera delaktiga i allt runtomkring. Under mötet tog Maria, Sofia och Eva över diskutionen och vände det till att Maria skulle ta över studion med oss som hyresgäster, Sofia skulle ta "min" torsdagstid och de tre verkade mycket nöjda med diskustionen. Jag kände mig dock otroligt otrygg, att lämna över studion som jag byggt upp med Maria och bli hennes hyresgäst skulle innebära att jag skulle få följa hennes krav och inte kunna bedriva min verksamhet på det sätt jag gjort tidigare.

Maria blev tydligt irriterad och sade att hon därmed avslutar vårt samarbete och ämnade säga upp vårt gemensamma kontrakt.

I mitt och Marias partner avtal står att den part som inte säger upp hyreskontraktet får ta över detsamma vid en uppdelning av Örebro Yoga. Maria bokade ett möte med karateföreningen där hon skulle säga upp sin del i kontraktet. Jag påpekade att ett möte var onödigt eftersom det räcker med en skriftlig uppsägning, men hon ville ha ett personligt möte. Dessutom skulle Eva och Sofia följa med. När jag bad om att få följa med nekades jag detta.

Anledningen var enligt Maria att hon inte ville "bråka", jag frågade Maria om hennes intention med mötet var att bråka och då hon nekade gav hon anledningen att hon inte skulle kunna hantera allt hon skulle säga känslomässigt om jag var med. Jag frågade då om det verkligen var så att hon skulle säga upp kontraktet eller om mötet var av annan karaktär. Hon nekade även där och erbjöd sig att spela in samtalet - vilket hon sedan inte gjorde.

Jag bad hyresvärden Gunilla att få följa med på mötet - vilket hon avböjer. Hon avböjer dessutom ett enskilt möte med mig.

Efter mötet sade Gunilla upp vårt kontrakt. Maria slapp alltså säga upp kontraktet vilket hade gett mig rätt att vara kvar i studion. Den 25 oktober skriver Gunilla så här:

"Styrelsens reaktion när jag berättade hur det ser ut var att det känns svajigt från din sida då du skulle åka iväg (till Thailand och Indien över jul - Maria skulle också åka utomlands) samt att de du hyrt ut till i andra hand har gett en bild av lite oordning (något som vi båda gjort)."

Därefter skriver hon:

"Samtidigt vill styrelsen ge er båda en chans att anmäla intresse för att hyra lokalen. Det understryks också av styrelsen att det inte är personligt utan endast verksamhetsinriktat."

Den 27 oktober får jag uppsägningen via mail.

Härmed säger Örebro Karateföreningen upp hyresavtalet med Örebro Yoga i fastigheten på Rudbecksgatan 33 i Örebro Karateförenings lokaler. Avtalet sägs upp from 161031.

Var vänlig och skicka bekräftelse på mottaget mejl.

Örebro Karateförenings styrelse gm

Gunilla

Jag skickar min verksamhetsplan där jag tar hänsyn till karateföreingens plötsliga önskan om att inte ha hyresgäster i tredje hand (observera att både jag och Maria haft hyresgäster i tredje hand):

"Jag kommer ha pass tre dagar i veckan, samt en helg per månad, samtalsterapi och massage. Vi kommer också ta in lärare i yoga, meditation, healing och dans två dagar i veckan.

Skillnaden kommer att vara att vi i vårt nya företag erbjuder läraren en administrativ tjänst likväl som lokal. Detta innebär att vi inte kommer att hyra ut lokalen i tredje hand utan de lärare som tas in får en receptionist och en iordning gjord sal samt en färdig deltagarlista med betalande kunder. Läraren fakturerar sedan sin del av kursavgifterna gentemot oss."

Den 1 november berättar jag för Gunilla att jag lämnat över uppsägningen som jag anser inte gått rätt till åt en advokat. Advokaten skriver ett brev till karateföreninge och jag tömmer lokalen på allt utom soffan och mattorna eftersom jag inte vet hur det kommer gå med uppsägningen. Jag förväntas vara hemma från Thailand efter tre månader efter att kontraktet sagts upp av karateföreningen.

Jag ber Sofia och Eva att ge mina nycklar till min vän Elin som ska ge nycklarna till karateföreningen efter att mitt kontrakt upphört, hon ska även hjälpa mig att ta ut mattorna ur lokalen efter jul.

Tiden går och jag hör inget från karateföreningen. Däremot hör jag av min advokat som undrar om karateföreningen hört av sig efter att ha läst advokatens brev - vilket de inte gör.

Den 17 november kommer ett mail från Gunilla:

Hej,

Behöver prata med dig via mejl eller annat angående lokalen. Det är av intresse för oss att få vet a hur du och Maria ligger till i er process, om det är någon process. Du sa att du skulle kontakta en advokat för att reda ut ert kontrakt och jag undrar hur det går med det och om du blir kvar eller släpper kontraktet tidigare? Vore toppen om du på något sätt kunde höra av dig!

Med vänlig hälsning Gunilla

På det svarar jag:

"Hej Gunilla!