top of page

Vikten av gemenskap


I mitt arbete som tantra terapeut möter jag människor från alla samhällsklasser och alla kulturer. Jag möter människors allra innersta.


När jag möter människor på djupet slås jag av att alla människor i grund och botten är goda. Vi mår bra när människor omkring oss mår bra och det är vår innersta längtan att bidra till andras välmående.


En annan sak som vi människor har gemensamt är vår önskan om att få leva i frihet och kärlek. Vi vill kunna vara så som vi är i mötet med varandra och vi vill vara fria att älska! Människor behöver närhet och kärlek för att må bra både psykiskt och fysiskt.


Men tyvärr är rädsla och försiktighet är inbäddade i vår neurologi. Det är en kvarleva av vår evolutionära överlevnadsinstinkt. Rädsla och negativa tankar frigör kortisol och adrenalin, hormoner som i små lokala doser ger oss kraft att fly eller skydda oss från fara. Men om de frigörs under längre tid har de förödande effekt på vårt immunförsvar, vårt psyke och vårt beteende. Rädsla, långvarig stress och oro gör oss sjuka, fysiskt, mentalt och emotionellt. Dessutom gör det oss misstänksamma mot andra och vår misstänksamhet leder till dömande och separation.


Vi människor är dessutom inte gjorda för att leva så separerade från varandra som vi gör idag. Brist på sociala kontakter och beröring är lika farligt som att röka 20 cigaretter dagligen. När vi inte får den sociala stimulans vi behöver, söker vi tröst på internet och att sitta i timmar framför en dator leder till hjärt och kärlsjukdomar, övervikt och depression.


Jag vet att det inte är lätt att ta sig ut ur ensamhet och isolering. För många är det till och med ett stort steg att erkänna för sig själv att man lider av ensamhet. Ensamhet är ofta sammankopplat med en negativ självbild som få människor vill identifiera sig med. Till tröst kan jag berätta för dig att de du ser lysa allra mest i sociala medier, är nog de som känner sig mest ensamma och misslyckade. Att skrika högt efter uppmärksamhet kommer från en plats av ensamhet och känsla av att inte vara sedd.


Det mest ansvarsfulla du kan göra om du känner dig ensam är att erkänna det för dig själv för att sedan ta tag i din situation. Sök kontakt med människor irl, inte via sociala medier eller appar. Kom ihåg att vi alla längtar efter kontakt.


För vissa människor kommer känslan av social isolering från en oförmåga att vara öppen tillsammans med andra människor. Då kan det vara bra att göra ett djupgående terapeutiskt arbete med dig själv där du kan få de redskap just du behöver för att kunna skapa meningsfulla och varaktiga relationer.


Kom ihåg att din sårbarhet gör dig älskvärd och att dina mörka sidor gör dig intressant för andra. Du är värd att älskas och din kärlek är värdefull för andra…1 commento


Åååå så vackert. En spaning jag har bekräftar det du säger. ❤️

Mi piace

HAR DU FRÅGOR?

Har du frågor eller funderingar om tantra, sexualitet & relationer? Ställ de direkt till mig så kanske du får svar här i min blogg. Frågor får oss alla att växa och nyfikenhet är en otrolig kraft som öppnar oss...

1.png

Tack för din fråga!

tantra retreat

DU ÄR BETYDELSEFULL

Det är så enkelt att bidra till en bättre värld. Med medvetenhet blir livet en vänlig, tillåtande och kärleksfull lekplats där vi alla kan växa. Det enklaste sättet att bidra är att dela den här artikeln på Facebook!

FLERA ARTIKLAR

bottom of page