top of page

Njutning är livsviktigt

Vår förmåga att njuta etableras redan i moderlivet. Fostret berör sig själv som ett sätt att skapa en relation med sin egen kropp och redan som ofödda utforskar vi vår kropp och hur vi kan njuta av våra sinnen.

Det ofödda barnet berör sin mun, sin mammans inre och sitt kön och den beröringen får fostret att njuta och att slappna av. Under förlossningen är det tänkt att fostret ska söka rätt position i mammans bäcken genom att vrida sig tillsammans med livmoderns sammandragningar och på så sätt hitta minsta möjliga motstånd ut i världen. Detta är möjligt genom barnets förmåga att skilja njutning från obehag.Det lilla barnets värld handlar om att vara på ständig upptäcktsfärd med njutning som mål. Som bebis berör du dina föräldrars hud och hår, håller om, kramar och finner trygghet i dina föräldrar, vilket leder till en känsla av trygghet inom dig själv. En trygghet som skapar ett mod att fortsätta utforska njutning genom lek. Njutning är en del av din inre kompass som guidar dig mot ett liv i njutning. Om du som liten inte fick ägna dig åt det som just du njöt av, så fungerar inte din inre kompass lika bra som om du hade fått utforska vad just du njuter av. Kanske har du då lärt dig att vara till lags och gå emot dina inre impulser.
Förhoppningsvis fick du tillräckligt med beröring och respekt av dina föräldrar när du växte upp och förhoppningsvis fick du utforska din egen sexualitet i fred som ung. I förpuberteten får nämligen vår förmåga att njuta en helt ny dimension. Våra könsorgan aktiveras och då dessa områden är fyllda av nervändar kan vi genom att beröra oss själva stimulera en helt ny sorts njutning, nämligen den erotiska njutningen. Detta är en oerhört viktig tid i vår utveckling och vår oskuldsfulla sexualitet bör inte förknippas med skam, skuld eller bli utnyttjad. Om detta sker får vi men för livet. Vår förmåga att njuta tas ifrån oss.


När vi njuter så utsöndras två väldigt viktiga substanser i vår hjärna. Dopamin och oxytocin. Dopamin gör dig motiverad, glad och driven medans oxytocin får dig att känna dig lugn, kärleksfull, omvårdande och vänlig. Oxytocin stärker immunförsvaret och gör faktiskt att vi lättare förstår varandra. Det skänker en känsla av samhörighet. Utan dopamin blir vi deprimerade och utan oxytocin är det lätt att drabbas av stress, oro och ångest. Oxytocin utsöndras när vi äter men också i ökande grad när vi berör någon, när vi själva blir berörda eller

när vi ammar, har sex eller får orgasm. Det finns två olika sorters dopamin, ett snabbt verkande som också sjunker snabbt till under

grundnivån och ett långsamt verkande dopamin. Det långsamt verkande dopaminet utsöndras när vi rör på kroppen och när vi uppfyller våra mål och drömmar. I brist på långsamt verkande dopamin skapar vi flyktbeteenden genom att stimulera snabbt verkande dopamin genom att scrolla på sociala medier eller andra appar, att röka, shoppa, äta godis & snacks, dricka alkohol eller se på TV.Fem konkreta tips för att öka din förmåga att njuta: Rör dig varje dag, gärna utomhus. Berör dig själv på ett sätt som du tycker om. Berör naturen, blad, gräs och grenar när du är utomhus. Se till att få tillräckligt med sömn. Våga be andra om det som du vill ha i ditt liv.


Fem konkreta tips på vad du ska undvika för att njuta mer av livet: Undvik stress. Undvik att scrolla på mobilen. Undvik snabbmat, snacks och godis. Ha inte sex om du inte är kåt. Säg "nej" till allt som du inte vill ha i ditt liv.


Ibland kan man sitta fast i gamla mönster som gör att du inte riktigt kan hitta din njutning i livet. Orsakerna kan vara många, allt ifrån trauman, livsstil, avstängdhet, missbruk eller en blockering i nervsystemet. Hos mig får du hjälp att hitta DIN njutning och att låta njutningen bli en kompass till ett lyckligt liv. Behöver du min hjälp eller inspiration? Hör av dig till mig. Jag finns här för dig!

Comments


HAR DU FRÅGOR?

Har du frågor eller funderingar om tantra, sexualitet & relationer? Ställ de direkt till mig så kanske du får svar här i min blogg. Frågor får oss alla att växa och nyfikenhet är en otrolig kraft som öppnar oss...

1.png

Tack för din fråga!

tantra retreat

DU ÄR BETYDELSEFULL

Det är så enkelt att bidra till en bättre värld. Med medvetenhet blir livet en vänlig, tillåtande och kärleksfull lekplats där vi alla kan växa. Det enklaste sättet att bidra är att dela den här artikeln på Facebook!

FLERA ARTIKLAR

bottom of page